Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pizza alaptészta + szószok

2010.10.15

-hand_tossed_pizza.jpgPizza

Hozzávalók:

  • Alaprecept 4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz
  • 1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához)
  • 1 dl tej,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 2 dkg élesztő,
  • 40 dkg finomliszt,
  • 1 kávéskanál só,
  • 4 evőkanál olaj,
  • liszt a formázáshoz,
  • olaj a kenéshez

Elkészítés:



1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

 

Pizzaszósz  (alap paradicsomszósz, sugo)

Hozzávalók: (több adaghoz)

1 kg paradicsom
2 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 répa
1 zeller (levelestől)
1 petrezselyem (levelestől)
2 nagy húsos paprika
ízléstől függően: 1 kis alma, 1 kis cukkini
só, pizzafűszerek: rozmaring, bazsalikom

Elkészítés:

1. A hozzávalókat feldaraboljuk, kevés vízben puhára pároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük. Hagyjuk, hogy a végén a főzőlevét elfője.

2. Passzírozzuk. Lehet ledarálni, turmixgépben pürésíteni vagy botmixerrel pépesíteni.

3. Paradicsom szezonban érdemes elkészíteni. Üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk. Vagy kis dobozokba tesszük és lefagyasztjuk.

Tipp: A paradicsom héjától könnyen megszabadulhatunk, ha egy másodpercre forró vízbe dobjuk (egészben). Utána könnyen, nagy darabokban lehúzható a héja.

 

 

Fehér pizzaszósz (besamelből)

A fehér pizzaszósz alapja a besamel mártás, ezt fűszerezzük pizzafűszerekkel.

Hozzávalók:

4 dkg vaj
3 dkg liszt
2 dl tej
só, cayenne-i bors
oregano, bazsalikom

Elkészítés (besamel mártás):

1. Kimérjük a hozzávalókat.

2. A vajat egy lábosban felmelegítjük. Beleöntjük a lisztet. Állandó kavargatás mellett, amíg habzani nem kezd, a tűz fölött tartjuk. Ne piruljon meg, mert akkor már barna mártás lesz.

3. Mikor éppen pirulni kezdene, hozzáöntjük a tejet. A tejet célszerű apránként hozzáadni. A tej legyen forró. Vagy a tűzhelyen forraljuk fel, vagy a mikróban, de ekkor tegyünk az edénybe/ pohárba egy műanyag kisk****at. Ugyanis felforrhat úgy is, hogy nem látszik, csak amikor megmozdítjuk, akkor kifut (és leforrázhat). Ezt előzhetjük meg, ha kisk****at teszünk bele.

4. Állandó kavarás mellett (habverő ajánlott) sűrű mártássá főzzük (pár perc). Közben sóval és cayenne-i borssal ízesítjük.

5. Fontos, hogy csomómentes legyen. Ha nem az, akkor átpasszírozzuk egy szűrőn.

6. Ez volt a besamell receptje, ha még oreganót és bazsalikomot teszünk hozzá (apróra vágottat vagy morzsoltat), akkor megkapjuk a fehér pizzaszószt.

Egyes pizzafajtákat fehér mártással készítünk, pl. Pizza Carbonarát. Aki nem szereti a paradicsom szószt, az is választhatja helyette a fehér pizzaszószt.